06 juli 2023
Blog

5 tips om je bedrijf voor te bereiden op de NIS2-richtlijnen

De NIS2-richtlijnen zijn een Europese maatregel voor netwerk- en informatiebeveiliging die bedrijven helpt zich te beschermen tegen cyberaanvallen. Met meer dan 800.000 cyberaanvallen alleen al in 2022 is het duidelijk dat cybersecurity een urgente kwestie is geworden. In dit blog delen we vijf praktische tips om je bedrijf voor te bereiden op de NIS2-richtlijnen, die vanaf 2024 van kracht zullen zijn.

Tip 1: Breng kwetsbaarheden in kaart

Om je bedrijf te beschermen tegen cyberaanvallen, is het van cruciaal belang om een duidelijk beeld te hebben van je risico’s en kwetsbaarheden. Stel een beleid op voor het beheer van informatiebeveiliging en evalueer en actualiseer dit regelmatig. Als je niet zeker weet hoe je dit moet aanpakken, kun je altijd de hulp inroepen van een Managed Service Provider (MSP) met expertise op dit gebied.

Tip 2: Check je beveiliging

Om je beveiligingsniveau te verhogen, is het belangrijk om geavanceerde technologieën en best practices te implementeren. Denk hierbij aan sterke wachtwoorden, tweefactorauthenticatie en firewall-systemen. Vergeet niet om regelmatig je software bij te werken en back-ups te maken van belangrijke gegevens. Het is ook de moeite waard om samen te werken met een MSP die op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van technische security.

Tip 3: Breng je bedrijfsrisico’s in kaart

Een grondige risicoanalyse is essentieel om te begrijpen welke bedreigingen en kwetsbaarheden je bedrijf kan tegenkomen. Identificeer zowel interne als externe risico’s en bepaal de mogelijke impact ervan op je bedrijf. Het tonen van een grondige aanpak kan ook belangrijk zijn bij het verkrijgen van verzekeringen voor mogelijke bedrijfsrisico’s.

Zo kun je een security scan laten uitvoeren die je snel alle inzichten geeft waarmee je snel kan handelen. In samenwerking met Microsoft bieden wij bedrijven een gratis security scan aan.

Test nu je security met de gratis cyber security scan in samenwerking met Microsoft.

Tip 4: Train je team

Je medewerkers vormen een essentiële schakel in je beveiligingsketen. Zorg ervoor dat ze goed getraind zijn en zich bewust zijn van mogelijke bedreigingen. Organiseer regelmatig trainingssessies om hen op de hoogte te houden van de nieuwste beveiligingstrends en -procedures. Het kan verbazingwekkend eenvoudig zijn voor hackers om toegang te krijgen tot gevoelige informatie, zoals gedemonstreerd tijdens de MSP Summit, waarbij een usb-stick in een laptop werd gestoken en het systeem werd geïnfecteerd. Bewustwording en training zijn essentieel om dergelijke risico’s te verminderen.

Tip 5: Werk samen met een expert

Als je niet over de nodige expertise beschikt, kan het implementeren van de NIS2-richtlijnen en het waarborgen van een sterke cybersecurity een uitdagende taak lijken. In dat geval kan het waardevol zijn om samen te werken met een Managed Service Provider (MSP). Een MSP kan je helpen bij het vormgeven van een effectief IT-beleid en biedt ondersteuning bij het implementeren en onderhouden van een veilige IT-infrastructuur. Een moderne en veilige Cloud-werkplek kan al worden verkregen vanaf 65-100 per medewerker per maand, inclusief ondersteuning voor al je vragen.

En nu?

De NIS2-richtlijnen zorgen voor uitdagingen op het gebied van cybersecurity, vooral voor vitale sectoren. Het is van groot belang om op tijd te beginnen met de voorbereidingen, gezien de toenemende frequentie van cyberaanvallen. Door de vijf hands-on tips te volgen, zoals het in kaart brengen van kwetsbaarheden, het versterken van je beveiliging, het identificeren van bedrijfsrisico’s, het trainen van je team en samen te werken met een expert, kun je je bedrijf beter voorbereiden op de NIS2-richtlijnen en de toenemende dreiging van cyberaanvallen.

Onthoud dat cybersecurity een continu proces is en dat het regelmatig evalueren en bijwerken van je beveiligingsmaatregelen essentieel is. Door proactief te handelen en de juiste partnerschappen aan te gaan, kun je de beveiliging van je bedrijf versterken en de impact van cyberaanvallen minimaliseren. Neem de veiligheid van je bedrijf serieus en neem de nodige stappen om jezelf te beschermen in het steeds evoluerende digitale landschap.

Hoe helpen wij?

Informatiebeveiliging is bij Eshgro intelligence driven, waarbij we gebruik maken van slimme systemen en specifieke dreigingsinformatie. Hierdoor voorkomen we cyberaanvallen en datalekken, zodat jouw organisatie de belangrijke rust ervaart om onbezorgd te kunnen ondernemen.

Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag bij de security in en rondom je organisatie.

Contact opnemen