Het platform van veel cloud service providers is erg stabiel en er wordt meestal dan ook een hoge uptime gegarandeerd. Toch kan het voor u interessant zijn om na te gaan hoeveel downtime het platform heeft gehad in het verleden. Let hierbij vooral op de tijdstippen van downtime. Als dit bijvoorbeeld regelmatig tijdens kantooruren was, dan betekent dit dat uw medewerkers op dat moment niet hadden kunnen werken.
Wat met name interessant is om vast te stellen, is het tijdstip waarop wijzigingen zoals updates en patches van het platform of uw applicaties worden uitgevoerd. Dat wordt veelal niet tot de downtijd gerekend, maar kan zeker van invloed zijn op de beschikbaarheid van uw IT. Biedt de service provider (standaard) de mogelijkheid om updates en patches buiten werktijd uit te voeren?
Bij een online werkomgeving kan uw medewerker altijd en overal werken mits er een veilige verbinding of tenminste een internetverbinding is. Zoals u voor veel zaken afhankelijk bent van stroom zo bent u voor uw online oplossingen afhankelijk van connectiviteit (verbindingen). Stel vast dat in ieder geval uw service provider over meerdere redundante verbinding beschikt in het datacenter. Wat betreft uw eigen vestiging(en) kan het uitvallen van uw primaire verbinding bij u op locatie worden opgevangen door te zorgen voor een eenvoudige alternatieve (fallback) verbinding. Deze fallback verbinding kan worden geactiveerd zodra uw reguliere verbinding uitvalt.
Tot slot is het belangrijk dat er duidelijkheid is over wat er gebeurt in het geval van een calamiteit bij u of bij uw cloud service provider. U kunt zich afvragen of u direct weer kunt beschikken over uw data, maar belangrijker nog is of ook uw configuratie behouden blijft zodat u en uw medewerkers direct weer verder kunnen werken. Toets dus of er een kopie staat van uw complete omgeving in een separaat datacenter.