04 juli 2017
Blog

Cloud trends 2016

Er wachten ons nog twee knallende kwartalen om in 2016 targets te behalen en business outcoumes te verbeteren. We struikelen bijna over alle nieuwe technologische ontwikkelingen. Maar, die vernieuwingen betalen zich niet altijd meteen uit. Het lijkt soms effectiever om minder voorop te lopen, maar om de concurrentie voor te blijven is investeren in kennis juist nu belangrijker dan ooit. Een goed moment om de balans voor de cloud trends van 2016 op te maken. Een overzicht van de cloud trends in 2016 die zichzelf inmiddels hebben bewezen, en die je dus niet mag missen:

1. Internet of Things

Over een paar jaar zullen we met zijn allen ongeveer zes miljard apparaten bedienen die aangesloten zijn op het internet. Met behulp van applicaties kunnen al deze devices via de cloud aan elkaar gekoppeld worden. Het beheren, sturen en verbeteren van al deze apps zal daarom een enorme vlucht gaan nemen. Al deze applicaties, die elkaar in de cloud tegenkomen, zullen aan elkaar verbonden moeten worden en op elkaar moeten kunnen reageren. Het wordt voor IT spelers enorm belangrijk om te beschikken over een multifunctioneel cloud platform, dat ervoor zorgt dat uiteenlopende apparaten met elkaar verbonden worden zodat er een vlekkeloze onderlinge samenwerking mogelijk gemaakt wordt op één geïntegreerd platform.

2. De App-economie

Wist je dat in 2015 een kleine 200 biljoen applicaties gedownload werden? Wereldwijd is het gemakkelijk downloaden van applicaties ontstaan als een IT-trend voor een laagdrempelige distributie van mobiele applicaties. Het simpel kunnen downloaden en gebruiken van een breed portfolio aan applicaties heeft een behoorlijke impact op zakelijke productiviteit. Business Intelligent applicaties stimuleren medewerkers in het online samenwerken en in het sneller rapporteren en verwerken van data. Medewerkers functioneren daardoor efficiënter en bedrijfsprocessen worden door deze nieuwe manier van IT geoptimaliseerd.

3. Betrouwbaarheid van de leverancier

Service providers anno 2016 zullen moeten kunnen aantonen dat zij daadwerkelijk efficiënte, duurzame en winstgevende Infrastructure-as-a-Service (IaaS) en Platform-as-a-Service (PaaS) oplossingen kunnen implementeren bij zakelijke gebruikers. Leveranciers van publieke cloud services krijgen het steeds moeilijker met de verkoop van zakelijke ondersteuning, implementatie technologie en ICT management. Zij moeten daarom vertrouwen hebben in de diensten en de kennis van de value added resellers (VAR’s). Door nieuwe samenwerkingen te zoeken, is het voor resellers en VAR’s mogelijk om een concreet en sluitend assortiment van diensten te bieden. Zo kunnen zij met een totaalpakket de markt benaderen.

4. Volledige ondersteuning voor management services in Hybride Cloud

Het optimaal beveiligen van hybride cloud oplossingen voor de zakelijke markt blijft in 2016 een aandachtspunt. ICT afdelingen gaan eigen services met externe professionele ondersteuning combineren. Hierdoor ontstaan nieuwe, innovatieve service- en businessmodellen en dit zal de implementatie en groei van hybride cloud oplossingen stimuleren. Het wordt steeds belangrijker om het eigen service aanbod uit te breiden en nieuwe samenwerkingen te zoeken die de sterke concurrentie tussen de cloud providers en de leveranciers van standalone oplossingen tegen gaan.

5. Real-time inzage in de cloud data

Het inzichtelijk maken van cloud applicaties en de hoeveelheid data in de cloud wordt cruciaal voor zakelijke gebruikers. Om volledig en flexibel gebruik te maken van cloud is het voor gebruikers noodzakelijk om over de juiste gegevens en functionaliteiten van applicaties te beschikken. Steeds meer bedrijven overwegen om gebruik te maken van de publieke cloud voor de implementatie van legacy software en back-up services. De vele mogelijkheden voor het rehosten van bestaande applicaties in de cloud kunnen nadelig zijn voor de flexibiliteit en kunnen een negatieve invloed hebben op de bedrijfskosten. Door helder inzicht en advies te krijgen over de applicaties en de data in de cloud zijn deze oplossingen geschikt voor de lange termijn.

6. Innovatieve data-distributie technologieën

Cloud providers stellen steeds meer distributie-software beschikbaar voor hun gebruikers. Daardoor worden er grote hoeveelheden data geëxporteerd. Content valt in de cloud beter te managen en weer te geven op verschillende schermen en apparaten. Eigenaren van data kunnen hierdoor de controle over de presentatie en distributie van de content beter beheren. Deze ontwikkeling zal een aanzienlijke transformatie teweegbrengen bij het internetgedrag van de gebruikers. In de concurrerende markt van data-uitwisseling is het van groot belang dat zakelijke gebruikers de functionaliteiten en de platformen gebruiken waarmee zij de controle behouden over de data, door het toekennen van distributie rechten per gebruiker.