05 oktober 2023
Blog

Cybersecurity maand oktober: Ben alert op je cyberweerbaarheid

Oktober staat in de IT-wereld bekend als de “Cybersecurity Maand”. Een maand waarin aandacht uitgaat naar het bewustzijn over en de verbetering van cybersecurity, een onderwerp dat elk jaar aan relevantie wint. Met de opkomst van technologische vooruitgang, groeit ook het spectrum van cyberdreigingen. Uit onderzoek van het Digital Trust Center (DTC) blijkt dat bijna de helft van ICT-verantwoordelijke zich zorgen maakt over de eigen online veiligheid. Eshgro benadrukt het belang van cyberweerbaarheid niet alleen in oktober, de cybersecurity maand van 2023, maar het hele jaar door. Kom erachter of jouw organisatie een goede cyberweerbaarheid heeft.

Het belang van oktober als cybersecurity maand

Oktober is uitgeroepen tot de maand van de cybersecurity om het bewustzijn omtrent digitale bedreigingen te vergroten. Tijdens de cybersecurity maand zetten nationale en internationale partijen zich in om bewustzijn te vergroten en cyberveilig gedrag te stimuleren.

Ontdek jouw huidige digitale veiligheid: Doe de gratis basisscan cyberweerbaarheid

Het kan lastig zijn om in te schatten hoe weerbaar je bent tegen cyberdreigingen. Het Digital Trust Center (onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat) heeft daarom iets handigs voor je ontwikkeld: De basisscan cyberweerbaarheid. Dat is een online vragenlijst bestaande uit 25 stellingen, gebaseerd op de vijf basisprincipes van veilig digitaal ondernemen. Deze vijf fundamentele principes voor veilig digitaal ondernemen zijn:

 1. Inventariseer kwetsbaarheden
 2. Kies veilige instellingen
 3. Voer updates uit
 4. Beperk toegang
 5. Voorkom virussen en andere malware

invullen duurt slechts vijf minuten en na afloop ontvang je inzicht in hoeverre je de basis op orde hebt. De scan wordt aangeboden vanuit de overheid en is gratis.

Een slimme investering die je waardevolle inzichten kan bieden over de cyberweerbaarheid van jouw onderneming. Bezoek de basisscan cyberweerbaarheid en test of jij de basis op orde hebt.

Basisscan cyberweerbaarheid

Wat betekent de cybersecurity maand voor bedrijven?

In het huidige digitale tijdperk is cybersecurity meer dan alleen een technische aangelegenheid. Het is een cruciaal aspect dat speelt in elk facet van een bedrijf. Het gaat niet enkel om het beschermen van systemen en data, maar ook om het waarborgen van vertrouwen bij klanten en stakeholders door consequent een veilige digitale omgeving te handhaven.

De cybersecurity maand draait om aandacht en bewustzijn over digitaal beveiligd zijn, stel jezelf als bedrijf vragen als:

 • Hoe veilig zijn gegevens in je organisatie?
 • Is jouw bedrijf goed voorbereid op een cyberaanval?
 • Hoe snel kan jouw bedrijf herstellen na een onverwachte data-inbreuk?
 • Hoe blijf je innoveren in digitale beveiliging?

Kom erachter en test je cyberweerbaarheid. Hulp nodig bij jouw cyberweerbaarheid? Neem dan contact met ons op.

Cybersecurity bedreigingen zijn er in vele vormen, zoals ransomware-aanvallen, phishing-pogingen, en datalekken. Deze worden steeds verfijnder en gevaarlijker, waardoor een proactieve benadering van cybersecurity essentieel is.

Als ondernemer wil je graag ondernemen. Maar denk je ook aan de digitale veiligheid van je bedrijf? Het waarborgen van digitale beveiliging gaat hand in hand met verantwoord ondernemen. Of je nu een back-up maakt van je bedrijfsgegevens, een wachtwoordmanager gebruikt of regelmatig updates uitvoert op je apparatuur, elke stap telt mee in het vormen van een solide cybersecuritystrategie.

Wat is cyberweerbaarheid?

In het digitale tijdperk waarin we ons bevinden, gaat de term “cyberweerbaarheid” veel verder dan alleen het beveiligen van netwerken en gegevens. Cyberweerbaarheid is een benadering waarin organisaties niet alleen streven naar het voorkomen van cyberdreigingen maar ook naar een vlotte bedrijfscontinuïteit ondanks mogelijke cyberincidenten. Het concept van cyberweerbaarheid bevat twee kernaspecten:

 1. Bescherming tegen cyberaanvallen
 2. Herstel na een incident

Een volledig cyberweerbare organisatie gaat verder dan een puntsgewijze reactie op incidenten en ontwikkelt een veerkrachtige aanpak om dreigingen het hoofd te bieden, de impact van incidenten te minimaliseren en kritische systemen en data te beschermen. Hierbij staat niet alleen de technologie centraal, maar ook de mensen, processen en beleid die de technologie effectief ondersteunen en implementeren.

Bij het streven naar cyberweerbaarheid is het noodzakelijk om continu te leren innoveren. De digitale wereld ontwikkelt zich immers voortdurend, en dus ook de bedreigingen die ermee gepaard gaan. Het opbouwen en onderhouden van cyberweerbaarheid is dan ook een doorlopend proces dat de evaluatie van risico’s, de implementatie van beschermende maatregelen en de voorbereiding op en herstel van incidenten omvat.

Hoe Eshgro helpt met het creëren van cyberweerbaarheid?

Is jouw basis niet op orde of wil je jouw cyberweerbaarheid intact houden? Wij helpen je graag bij de security in en rondom jouw organisatie. Ook wanneer je basis op dit moment wel op orde is, is het van belang om te zorgen dat dit zo blijft. Ook dan kan Eshgro helpen bij een toekomstbestendige cyberweerbaarheid.

Bij Eshgro richten we ons namelijk niet alleen op het voorkomen van cyberaanvallen maar vooral op het voorspellen en voorkomen ervan. Cybersecurity is geen eenmalige inspanning: ons Security Operations Center (SOC) houdt 24/7 toezicht. Een constante monitoring is namelijk cruciaal is voor daadwerkelijke cybersecurity.

Van PEN-testen tot informatiebeveiliging, we identificeren en neutraliseren dreigingen voordat ze uw digitale omgeving kunnen binnendringen.

Onze Managed Security Services zijn specifiek ontworpen voor kleine tot middelgrote organisaties, met maximaal 2.500 werkplekken, om vakkundig indringers te weren. Ze zijn altijd op maat gemaakt, zodat ze naadloos aansluiten op de unieke behoeften van jouw organisatie.

Onze methoden, strategieën en inzet voor continue innovatie zijn ontworpen om niet alleen te voldoen aan de huidige normen van cybersecurity maar ook om proactief te anticiperen op toekomstige uitdagingen.

Werken aan een goede en toekomstbestendige cyberweerbaarheid? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag bij de security in en rondom jouw organisatie.

Beveilig jouw organisatie