18 december 2017
Blog

De cloud in 2018 – een vooruitblik

De periode van de feestdagen is een tijd van bezinning en vooruitblikken. In 2017 is er veel veranderd op het gebied van IT en cloud in het bijzonder. Bitcoin verovert de wereld. Social media gaan de strijd aan met ‘fake news’. Ondertussen neemt de adoptie van cloud onder bedrijven gestaag toe. Innovaties volgen elkaar in razendsnel tempo op. Nu we richting de afsluiting van het jaar gaan, is het interessant om vooruit te kijken. Wat staat ons in 2018 te wachten? We werpen een blik in de glazen bol en bespreken vijf ontwikkelingen waarvan we verwachten volgend jaar meer te horen.

Business driven IT

IT wordt traditioneel geassocieerd met servers, netwerken, dataprotocollen en jargon. De “T” in IT, als het ware. Dat maakt dat de toegevoegde waarde voor organisaties en gebruikers nog weleens op de tweede plek komt. Met als resultaat dat IT voor veel business managers traditioneel vooral wordt gezien als kostenpost. De komst van cloud brengt hier verandering in.

Het direct kunnen afnemen van applicaties, die je zonder tussenkomst van een technisch projectteam gebruikt, zorgt bij veel business managers al voor een nieuwe kijk op IT. Dit creëert een stroming van business-driven IT, waarbij bedrijven hun werkplekken inrichten op basis van business requirements en groeidoelstellingen. Waarbij IT niet langer een kostenpost is, maar een strategische bijdrage levert aan de groei van bedrijven. Deze verschuiving biedt in 2018 groeikansen voor zowel gebruikers als het IT-kanaal.

Artificial Intelligence (AI)

Het lijstje met trends zou niet compleet zijn zonder vermelding van AI. In 2017 zagen we veel innovaties op het gebied van computer learning, virtuele assistenten en Go. Grote bedrijven als IBM, Google and Microsoft investeren grote bedragen in de AI-wedloop. Maar ook tal van start-ups zijn actief en lanceren intelligente apps op het gebied van analytics, procesautomatisering en het verbeteren van gebruikerservaringen. Ook in apparaten zien we AI steeds vaker terug. Van huishoudelijke apparaten tot onbemande drones. Er is geen twijfel mogelijk dat we ook in 2018 veel gaan zien en horen over AI.

AI Timeline Gartner

Hybrid Digital Workspace

De werkplek wordt digitaal. Een open deur, zou je zeggen. Niet als je bedenkt dat voor een grote groep werkenden hun werkplek nog steeds is verbonden aan de desktop of laptop die ze gebruiken. Adoptie van cloud neemt toe, maar in veel organisaties is dat beperkt tot bijvoorbeeld e-mail of individuele toepassingen zoals een CRM-pakket. De werkplek is dan toch nog vooral het bureaublad. Dankzij nieuwe toepassingen wordt het steeds beter mogelijk om meerdere platformen, zoals public en private cloud applicaties, met elkaar te combineren. Dat creëert een nieuwe generatie flexibele, veilige digitale werkplekken.

Veiligheid en privacy

Naar verwachting luidt 2018 een nieuw hoofdstuk in op het gebied van veiligheid en privacy. De GDPR, die 25 mei van kracht wordt, speelt daarin een centrale rol. Niet alleen gelden er nieuwe regels op het gebied van de opslag en verwerking van persoonsgegevens. Maar de “privacy by default” mantra zal voor veel softwareontwikkelaars een grote omschakeling zijn. Tegelijk maakt het de levens van IT-bedrijven en compliance officers een stuk makkelijker, doordat voor ieder land in de Europese Unie straks dezelfde privacyregels gelden. Wat de impact van de GDPR is op het Privacy Shield tussen de EU en de VS? Dat zal in de loop van 2018 duidelijk worden.

Alles digitaal

Het samenspel tussen verschillende ontwikkelingen zorgt ervoor dat mensen, apparaten en bedrijven steeds slimmer met elkaar verbonden zijn en digitaal samenwerken.
Analysten zoals Gartner noemen dit de evolutie van de “Digital Mesh”. Voorspellingen zeggen dat er over 2 jaar zo’n 20 miljard apparaten en sensoren verbonden zijn met het internet. Voeg daar de groeiende kracht van AI aan toe, dan opent zich een wereld van mogelijkheden. Ook technologieën als blockchain spelen een rol in deze (r)evolutie.

All Digital Gartner

We zijn ervan overtuigd dat het komende jaar interessante ontwikkelingen en innovaties met zich meebrengt. Sommige ontwikkelingen staan nog in de kinderschoenen, maar anderen hebben onmiskenbaar invloed op ons dagelijks leven. Dit levert interessante nieuwe kansen op voor zowel IT-partners als business managers. Hoe deze kansen jou en je bedrijf kunnen helpen groeien, dat gaan we de komende maanden ontdekken.

Contact

Op zoek naar meer informatie? Wij adviseren je graag over de cloud toepassingen voor jouw organisatie en kunnen je in contact brengen met een van onze gespecialiseerde IT-partners.

  • Velden met een * zijn verplicht
    Je gegevens zijn veilig. Door het formulier te verzenden, ga je akkoord met de privacyverklaring.