26 februari 2018
Blog

Klaar voor de toekomst met blockchain?

Sneller, beter, goedkoper, flexibeler en van een hogere kwaliteit. Begrippen die in doelstellingen van veel industriële organisaties voorkomen. Misschien ook wel in de doelstelling van jouw bedrijf. Blockchain technologie maakt dit mogelijk.

Grote kans dat je het begrip blockchain de laatste maanden voorbij zag komen. Deze technologie is op dit moment aan het transformeren van een vage trend naar een praktische oplossing voor bijvoorbeeld productiebedrijven. Maar hoe zet je blockchain technologie in voor de industrie van de toekomst?

Wat is blockchain?

Blockchain is een soort ketting. In deze ketting staat iedereen die ooit eigenaar was van het product opgeslagen. Verder staat er ook informatie opgeslagen over transacties. Dit kan de waarde van een specifiek product zijn. Maar bijvoorbeeld ook een financiële transactie of een koopovereenkomst. De blockchain technologie kan in principe overal worden gebruikt waar transacties voorkomen. Bitcoin is hier een bekend voorbeeld van.

Door deze ketting vind je de oorsprong van een product terug. Inclusief alle informatie over het desbetreffende product. Deze informatie is ook niet meer te wijzigen. Dit maakt blockchain een betrouwbaar systeem om informatie op te slaan tussen verschillende leveranciers. Het biedt een veilige manier voor een transactie van waarde en informatie. Zonder dat er een derde partij tussenkomt.

Een digitaal register

Veel organisaties en leveranciers gebruiken hun eigen datasystemen. Deze datasystemen zijn meestal niet met elkaar gekoppeld. Hierdoor is het lastig om informatie uit verschillende systemen te halen. Bij een blockchain register bevinden alle leveranciers zich in één netwerk. Een onbreekbare ketting.

Er is één digitaal register waarin alle informatie van de productketen beschikbaar is. Bovendien is dit zichtbaar voor al je leveranciers. Dit maakt het onderhouden van relaties met je leveranciers een stuk eenvoudiger. Alle leveranciers en afnemers beschikken over dezelfde informatie en kunnen iedere stap nagaan. Inzicht in het proces. Van begin tot eind.

Grip op supply chain

Grip op supply chain is steeds belangrijker. Instanties controleren bijvoorbeeld op het verloop van processen. Ze verwachten steeds meer transparantie en willen zien wat er met het product gebeurt. Ook komt het voor dat grote retailers van hun toeleveranciers eisen dat ze volgens bepaalde standaarden werken. Alle stappen in de keten moeten dan duidelijk en inzichtelijk zijn.

Blockchain maakt het mogelijk om supply chain te monitoren en fouten in het proces te traceren. Zo los je bijvoorbeeld machinefouten sneller op. Ditzelfde trucje kun je ook toepassen in de onderlinge communicatie tussen machines zelf. Hierdoor verbetert blockchain de opkomende smart industry. Alle machines bevinden zich in één netwerk en delen één grootboek. Dit leidt tot eenvoudigere en efficiëntere communicatie tussen machines.

De tijd dat blockchain alleen maar een trend was, is voorbij. Voor de maakindustrie zijn er genoeg toepassingen te noemen waar je mee aan de slag kunt. Blockchain zorgt voor een transparante en veilige overdracht van data. Een aanvulling van smart industry is dat machines onderling met elkaar communiceren. Kansen genoeg dus! Benieuwd welke kansen dit oplevert voor jouw bedrijf? Of wil je graag meer informatie over dit onderwerp? Bezoek onze branchepagina’s of download hier onze whitepaper over Smart Industry.

Whitepaper Smart Industry