11 november 2021
Blog

Microsoft Ignite 2021: de belangrijkste highlights voor Microsoft Teams

Begin november was het weer tijd voor Microsoft Ignite: hét jaarlijks terugkerende event waarin nieuwe aankondigingen en updates rondom de Microsoft diensten worden gepresenteerd. Tijdens een aantal digitale sessies zijn er weer veel mooie functionaliteiten en verbeteringen toegelicht. In deze blog zet ik de belangrijkste highlights rondom Microsoft Teams voor je op een rijtje. 

Door Thijs Bisseling

Online vergaderen

De functionaliteiten voor online vergaderen in Microsoft Teams worden weer verder uitgebreid en verbeterd. Dit maakt jouw online meetings nog effectiever.

✅ Hide me
Een weliswaar kleine, maar effectieve update is dat het met de hide me optie nu mogelijk wordt om jezelf te verbergen in de video feed tijdens een Teams meeting. Hierdoor zie je jezelf niet meer in beeld. Andere deelnemers zien jou natuurlijk wel. ?

✅ Rollen toekennen
Het wordt mogelijk om aan een Teams meeting rollen toe te voegen voor verschillende deelnemers, zoals mede-organisator (co-organizer) of presentator (presenter). Als je geen rollen toekent, ben je standaard deelnemer (attendee) tijdens de Teams meeting.

✅ Hand opsteken
Ken je dat? Er zijn meerdere opgestoken handjes tijdens een vergadering, maar je vraagt je af wie als eerste was? Dat is nu verleden tijd. In de nieuwe update is het namelijk mogelijk om de volgorde te zien van deelnemers die tijdens een vergadering hun hand opsteken. Zo kun je altijd zien wie je als eerste het woord wilt geven.

✅ Mobiele app
Op de mobiele app van Microsoft Teams komen enkele updates, zodat je bij het gebruik van een Smartphone of Tablet een nog betere Teams ervaring krijgt.


Teams Connect

In april werd de feature Teams Connect aangekondigd. Kort samengevat zorgt Teams Connect ervoor dat je geen gedoe meer hebt met het schakelen tussen verschillende Teams-omgevingen wanneer je gebruik maakt van een interne Teams-omgeving, maar  een externe partij ook zijn of haar Teams-omgeving met jou heeft gedeeld. Zo kun je op een veilige manier samenwerken binnen Teams.

Deel eenvoudig kanalen met anderen, chat met collega’s of externen, werk samen in applicaties en documenten of plan eenvoudig een vergadering. In een gedeelde ruimte binnen jouw primaire Teams-omgeving heb je met Teams Connect toegang tot de uitgebreide samenwerkingsmogelijkheden van Microsoft Teams. Je werkt dus in je eigen vertrouwde Teams-omgeving, waarin de gedeelde Teams-omgeving van een externe organisatie ook zichtbaar is. Beheerders hebben daarbij toegang tot gedetailleerde admin instellingen, zodat zij in de organisatie controle kunnen houden over hoe externe gebruikers toegang krijgen tot gegevens en informatie.

Teams Connect is in het eerste kwartaal van 2022 beschikbaar in ‘Public Preview’. Hierna zal deze functie snel gepubliceerd worden.


Teams Live Events

Voor Teams Live Events komen er een aantal interessante updates aan. Een van de nieuwe features waar ik erg enthousiast van word is de Virtual Green Room. Dit is een virtuele ruimte binnen een Teams Live Event waar de presentatoren en organisatoren naast het Live Event om de volgende zaken kunnen beheren of voorbereiden:

✅ Overleggen (chat of videocalls)
✅ Chat van het Live Event monitoren
✅ Q&A beheren
✅ Instellingen voor deelnemers beheren
✅ Alvast presentaties klaarzetten voordat het Live Event start

De verwachting is dat deze functionaliteiten binnen de Virtual Green Room begin 2022 in ‘Public Preview’ beschikbaar komen.


Meer weten?

Wil je meer weten over online vergaderen of andere functionaliteiten binnen Microsoft Teams? Neem dan gerust contact met me op of boek eenvoudig en vrijblijvend een Teams Q&A in mijn agenda via Microsoft Bookings