Eshgro Cloud Service Provider

Samenwerking tussen een value-added reseller en een Cloud broker leidt tot synergie

Samenwerking tussen een value-added reseller en een Cloud broker leidt tot synergie

298Cloudbroker 225De term ‘Cloud broker’ is een term die je in de IT wereld steeds vaker voorbij hoort komen. Maar wat is dat nu precies Cloud brokerage? Een Cloud broker is een derde partij die als intermediair fungeert tussen een koper van Cloud computing service en de verkoper van die service. Simpelweg helpt een Cloud broker bedrijven om gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheden die Cloud computing biedt. Denk daarbij aan ondersteuning in de inrichting van bedrijfsprocessen in de Cloud, aan het ontwikkelen van nieuwe toepassingen en aan de integratie van systemen. Value-added resellers (VAR’s) kunnen ervoor kiezen om te gaan samenwerken met een Cloud broker. Uit onderzoek van Eshgro uit 2014 is echter gebleken dat een reseller liever zelfstandig blijft opereren, omdat deze bang is om vanwege de afhankelijkheid van brokerage van derden de grip op de klant en de oplossing te verliezen. Wat is wijsheid wanneer je als reseller voor deze keuze komt te staan?

Kies voor kwaliteit en maak duidelijke afspraken

Als value-added reseller ben je de trusted-partner van je eindklanten. Vanzelfsprekend maak je jezelf dan ook zorgen over het feit dat de factuurrelatie met je klanten verloren gaat zodra je ervoor kiest om samen te gaan werken met een Cloud broker. Dat hoeft geenszins het geval te zijn; als value-added reseller kun je de factuurrelatie met je eindklant gewoon in stand houden. Dit kun je namelijk afvangen door duidelijke afspraken over Cloud brokerage te maken met je Cloud broker.

Bovendien kun je als value-added reseller ook veel zaken afvangen door deze op juridisch gebied goed in te regelen. Dit doe je door contractueel vast te leggen hoe je de samenwerking met de Cloud broker aangaat. Je legt daarin onder andere vast onder welke condities je kunt vertrekken wanneer je de samenwerking beëindigt omdat je bijvoorbeeld niet tevreden bent, of omdat je liever naar een concurrent gaat. Een Cloud broker is verplicht hieraan mee te werken.

Een ander punt dat veel resellers zorgen baart is de kwaliteit van het servicelevel en ondersteuningsniveau richting de eindklant wanneer er voor brokerage wordt gekozen. Ook dat hoeft echter geen issue te zijn. Je kunt dat als value-added reseller namelijk zelf in de hand houden door te kiezen voor een Cloud broker met gekwalificeerde service. Zo ben je er als reseller zeker van dat de serviceafdeling van de Cloud broker prima kan communiceren met je eigen serviceafdeling of zelfs met je eindklant.

Technische complexiteit in jouw voordeel laten werken

Veel VAR’s zien op tegen het feit dat zij technisch afhankelijk worden zodra zij gaan uitbesteden en daardoor voor een deel of volledig op het platform van de Cloud broker gaan draaien. Dat kun je als value-added reseller echter afvangen door goed te beseffen wat je aan het doen bent. Wanneer je begrijpt wat je nu eigenlijk uitbesteedt via Cloud brokerage, dan weet je wat de eventuele risico’s zijn en kun je het ook weer ongedaan maken zodra je niet tevreden bent.

De ervaring leert dat samenwerking met een Cloud broker value-addes reseller juist veel voordeel oplevert op technisch gebied. De complexiteit van technische elementen maakt het voor een resellers vaak lastig om deze zelf uit te voeren. Wanneer je echter kiest voor samenwerking op het gebied van brokerage, zoals bijvoorbeeld met Cloud broker Eshgro, heb je de beschikking over zaken als 24/7 service, een facturatie-engine, pro-actief beheer, complexe tooling of technische koppelingen met partijen in het buitenland. Bovendien kun je als VAR alles white label afnemen van de Cloud broker, zodat je het zonder risico’s kunt aanbieden aan je eigen klanten. Op die manier bied je als reseller je eigen klanten een breder aanbod aan door diensten bij te verkopen die je zelf niet aanbiedt of die vanwege schaalgrootte niet interessant zijn om zelf in te richten.

Samenwerken met een Cloud broker loont

Ook op financieel gebied is samenwerken met een Cloud broker aantrekkelijk. De Cloud broker werkt immers op pay-per-use basis, waardoor je maandelijks transparantie hebt in de kosten. Bovendien hoef je als reseller niet te investeren in de ontwikkeling van servers en platformen, waardoor je veel geld bespaart. Zo kun je als value-added-reseller je klanten niet alleen duidelijk inzicht geven in de kosten, maar kun je ook nog eens meer marge behalen door extra diensten bij te verkopen die je zelf nog niet aanbiedt maar de Cloud broker wel.

Concluderend kunnen we dus stellen dat er voor een value-added reseller tal van technische, compliance en financiële voordelen zijn wanneer er wordt gekozen voor Cloud brokerage. Het is daarbij wel zaak dat de Cloud broker van toegevoegde waarde is, doordat deze iets aanbiedt wat je als VAR zelf om technische, compliance of juridische redenen niet kunt vervullen richting je eindklant. Door op white label basis samen te werken met een Cloud broker, kun jij zijn diensten, inclusief je eigen diensten, doorzetten naar je eindklant en zo toch trusted partner blijven maar dan met een breder aanbod. Als je er als VAR voor zorgt dat je processen zowel technisch als operationeel goed opstelt en zaken juridisch goed dichttimmert is er geen enkele reden om bang te zijn voor afhankelijkheid van een Cloud broker.

Verken de wereld van IT

Ga naar de inhoud