03 augustus 2021
Blog

Waar kun je cloudoplossingen voor inzetten om in 2021 je bedrijf succesvoller te maken?

Van crisis naar kans

Veel bedrijven zijn afgelopen jaar steeds meer gebruik gaan maken van cloudoplossingen, om het hybride werken te faciliteren, maar ook om nieuwe technologie optimaal te benutten. De vraag is alleen of ze je bedrijf ook daadwerkelijk verder helpen. In veel gevallen is het namelijk, in eerste instantie, uit noodzaak ingezet. Bovendien blijft het IT-landschap voortdurend veranderen. Hoe weet je waar je op in moet zetten? In dit blog bespreken we 3 cloudtrends die jij kunt inzetten om je bedrijf succesvoller te maken in 2021.

1. Duurzame cloud

De afgelopen jaren wordt het steeds duidelijker dat men verder kijkt dan de producten of diensten van een bedrijf. Zo beginnen de waarden van een bedrijf ook steeds meer mee te tellen. Hoe je bedrijf omgaat met duurzaamheid heeft tegenwoordig een duidelijke impact op hoe klanten jouw bedrijf zien. Een rapport van IBM laat zien dat bijna de helft van de ondervraagden belang hecht aan de duurzaamheid van een bedrijf.

Het gebruik maken van een eigen (on-premise of private) IT-infrastructuur is niet heel duurzaam. Door delen van je infrastructuur te migreren naar de public cloud kun je volgens Accenture je CO2-uitstoot met 5,9% verminderen. Deze migraties naar de public cloud zouden wereldwijd de uitstoot van koolstofdioxide met 59 miljoen ton koolstofdioxide per jaar kunnen verminderen. Dat staat gelijk aan 22 miljoen minder auto’s op de weg! Het is dan ook geen verrassing dat deze cloudtrend de komende jaren alleen maar belangrijker zal worden.

2. As a Service

Het ‘as a service’-model maakt het voor veel bedrijven makkelijker om snel nieuwe cloudoplossingen aan hun organisatie toe te voegen. Vanwege het gemak, de flexibiliteit en het aanbod aan applicaties kan ‘as a service’ een grote impact hebben op jouw bedrijf. In de nasleep van de pandemie hebben we een groei gezien in het gebruik van ‘as a service’-diensten en hebben we enkele nieuwe toepassingen zien opkomen. Terwijl bedrijven zich in 2021 blijven aanpassen aan het hybride werken, zullen deze toepassingen alleen maar groter worden. Een aantal voorbeelden van producten en diensten die ‘as a service’ worden aangeboden:

  • Platform as a Service (PaaS), een model voor een volledige ontwikkel- en implementatieomgeving in de cloud, zoals hoe Salesforce Platform wordt aangeboden.
  • Software as a Service (SaaS), een model waarbij softwaretoepassingen via internet worden aangeleverd, zoals Microsoft 365.
  • Device as a Service (DaaS), een dienst waarmee je gebruik kunt maken van hardware devices voor een maandelijks bedrag, Microsoft en HP bieden dat bijvoorbeeld aan.
  • Infrastructure as a Service (IaaS), een model dat naar behoefte essentiële computing-, opslag- en netwerkresources biedt in de cloud, zoals AWS en Microsoft Azure dat aanbieden.
  • Workstation as a Service (WaaS), een model dat gebruikers een virtuele werkomgeving biedt met de resources die ze normaal gesproken op een fysiek kantoor zouden hebben, zoals Google Workspace en Microsoft 365.

Cloudoplossingen om je bedrijf in 2021 succesvoller te maken

3. Cloudbeveiliging

Tussen januari en april 2020 nam cybercriminaliteit sterk toe met 630%. Dit kwam voornamelijk doordat iedereen opeens hybride ging werken en dit creëerde nieuwe kwetsbaarheden. Cybercriminelen hebben hier flink misbruik van gemaakt en veel IT-managers maken zich daarom zorgen om de beveiliging en het gebruik van de cloud.

Deze zorgen zijn niet geheel ongegrond. Het goed beveiligen van de cloud is namelijk van groot belang. Wanneer je niet beschikt over de juiste beveiliging kan dit namelijk weer een negatief effect hebben op je algehele beveiligingsinfrastructuur. In 2021 winnen Cloud Access Security Brokers (CASB’s) steeds meer aan populariteit. Dit is software die tussen cloudgebruikers en het bedrijfsnetwerk werkt om gecentraliseerde beveiligingsmaatregelen af te dwingen en een consistent governancesysteem te implementeren.

Doordat medewerkers steeds minder zijn gebonden aan een fysieke werkplek, steeds meer eigen devices gebruiken (BYOD) en soms ongeoorloofd gebruik maken van de cloud (schaduw-IT), is het van essentieel belang geworden dat je het gebruik van cloudapplicaties, zoals bijvoorbeeld Microsoft 365, toepasselijk kunt beveiligen en monitoren. In plaats van clouddiensten compleet te verbieden, kun je met een CASB je gegevens op een accurate manier beschermen en het securitybeleid handhaven. Hierdoor wordt het mogelijk om veilig gebruik te maken van clouddiensten.

Hoe helpt Eshgro?

Eshgro is een cloud service provider die helpt om jouw IT meetbaar sneller, eenvoudiger en veiliger te maken. Bij Eshgro bieden we de volgende cloudoplossingen aan die jouw bedrijf succesvoller maken door middel van sterkere beveiliging, meer mogelijkheden en een duurzamer imago:

Smarter 365

Met Eshgro’s eigen Smarter 365 platform kun je verschillende cloudoplossingen verbinden en krijg je een duidelijk overzicht van alle voorspelbare kosten, per gebruiker, per maand. Door meer inzicht en grip op de kosten te creëren kunnen IT-managers efficiënter werken en meer waarde leveren aan je bedrijf.

Microsoft 365

Microsoft 365 is het cloudplatform van Microsoft waarin e-mail, Office-producten (zoals Word en Excel), Teams, en security gecombineerd worden. Je betaalt dan een vast bedrag per maand voor al deze diensten, die je naar behoefte op- en af kan schalen.

Microsoft Azure

Microsoft Azure is een wereldwijd cloud platform dat toegang biedt tot een groeiend aantal cloudoplossingen. Je combineert deze oplossingen eenvoudig met bestaande Microsoft technologie. Zo stel je als gebruiker jouw unieke, Hybrid Workspace samen en kun je apps bouwen op je eigen manier, je on-premises gegevens en apps uitbreiden en de cloud on-premises implementeren.

Azure Virtual Desktop

Azure Virtual Desktop is een uitgebreide Virtual Desktop Infrastructure (VDI)-oplossing op het Microsoft Azure-platform. AVD biedt de gebruiker dezelfde ervaring als een laptop of bureaublad op de bedrijfslocatie, doordat applicaties op dezelfde manier kunnen worden gebruikt. Bovendien is het eenvoudig te implementeren, snel op en af te schalen, gemakkelijk te beheren, kostenbesparend én veilig.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze cloudoplossingen en de manieren waarop ze jouw bedrijf efficiënter kunnen maken? Lees dan ook het artikel ‘De 8 beste cloudoplossingen voor jouw organisatie‘. Bij vragen of opmerkingen staan we je graag te woord via 0485 – 476 193 of sales@eshgro.nl