ISO gap analyse
Ontdek en overbrug de kloof tussen de huidige beveiligingsstatus van jouw organisatie en de ISO-standaarden
Voldoen aan de ISO-standaarden
ISO-normen zijn internationale normen die specificaties en richtlijnen vaststellen voor verschillende aspecten van bedrijfsvoering, zoals bijvoorbeeld de ISO 27001 voor informatiebeveiliging. Door middel van een ISO gap analyse/nulmeting kun je als bedrijf de discrepantie vaststellen tussen de huidige status van jouw bedrijf en de vereisten van de ISO-norm.
Wat is een ISO gap analyse?
Bij een ISO gap analyse brengen we in een paar dagen tijd in kaart wat het volwassenheidsniveau is ten aanzien van informatiebeveiligingseisen en wat de ontbrekende elementen hierin zijn. Hiervoor hanteren we de eisen en implementatierichtlijnen gesteld vanuit de ISO 27001, 27002 en aanverwant.
Tijdens de analyse zullen we verschillende medewerkers van je bedrijf interviewen. Deze kunnen zowel op locatie als online (via Teams) plaatsvinden. Tijdens deze interviews wordt vanuit de ISO 27001-eisen gekeken naar de huidige situatie. Deze analyse resulteert in een rapportage op normniveau en een plan van aanpak met betrekking tot de implementatiefase (ISO security consulting).
Deze stappen zien er hetzelfde uit wanneer de gap analyse wordt uitgevoerd voor een andere norm, zoals de NEN 7510, BIC (Baseline Informatiebeveiliging in woningcorporaties) of BIO (Baseline Informatiebeveiliging Overheid). Ondanks dat dit geen officiële ISO-normen zijn, zijn ze wel gebaseerd op en uitgelijnd met de ISO 27001-norm voor informatiebeveiliging.
De voordelen van een ISO gap analyse
- Een ISO gap analyse geeft direct inzicht in de verbeterpunten om aan een specifieke norm te voldoen
- Het uitvoeren van een ISO gap analyse helpt bij het plannen en prioriteren van verbeterpunten
- Onze (optioneel) opvolgende dienst ‘ISO Security consulting’ sluit hier naadloos op aan
Hoe wordt het uitgevoerd?
Ons proces voor de ISO gap analyse is ontworpen om grondig en efficiënt te zijn. We beginnen met een intakegesprek om een duidelijk beeld te krijgen van jouw huidige situatie. Vervolgens gaan we over tot de gedetailleerde analyse. Ons doel is om een helder plan van aanpak te bieden om jouw organisatie te helpen voldoen aan de ISO-normen.
Begin met je aanvraag voor een ISO gap analyse door het invullen van het onderstaande formulier.
Wij nemen vrijblijvend contact met je op om de implementatie te bespreken en eventuele vragen te beantwoorden. Na jouw akkoord zetten we de eerste stappen.
Ons team zal de ISO gap analyse uitvoeren. Dit omvat interviews en evaluaties, zowel op locatie als online. De analyse zal een rapportage op normniveau opleveren en een plan van aanpak voor de implementatiefase.
Na de analyse staat Eshgro klaar om de bevindingen te rapporteren en te bespreken, en om ondersteuning te bieden bij eventuele vragen of verdere optimalisaties. Ook kan je er voor kiezen de verbeteringen te implementeren middels onze opvolgende dienst ‘ISO Security consulting’.
Zet de stap naar compliance en verbeterde informatiebeveiliging
Door onze ISO gap analyse krijg je een helder inzicht in de huidige status van jouw organisatie en de benodigde stappen om te voldoen aan de ISO-normen.
Vul het formulier in voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe onze expertise jouw organisatie kan helpen bij het bereiken van compliance en het verbeteren van informatiebeveiliging.
* Vereiste velden
Veelgestelde vragen over ISO
Wat houdt de ISO 27001 in?
ISO 27001 is een internationale standaard voor informatiebeveiligingsbeheer. Het biedt een kader voor het beveiligen van informatie zoals financiële informatie, intellectueel eigendom, werknemersgegevens of informatie die door derden wordt vertrouwd aan een organisatie.
Wat staat er in een gap analyse?
Een gap analyse voor ISO beoordeelt de huidige informatiebeveiligingsprocessen en -maatregelen van een organisatie en vergelijkt deze met de vereisten van de ISO-normen. De analyse identificeert ‘gaps’ of discrepanties tussen de huidige staat en de gewenste standaarden. Het resultaat is een gedetailleerde rapportage die inzicht biedt in de ontbrekende elementen, kritieke afwijkingen en aanbevelingen voor verbeteringen om aan de normen te voldoen.
Welke gaps zijn er?
Gaps kunnen variëren afhankelijk van de organisatie en haar huidige beveiligingsmaatregelen. Veelvoorkomende gaps bevatten vaak ontbrekende beleidsdocumenten, onvoldoende beveiligingsmaatregelen, ontoereikende risicobeoordelingsprocedures, gebrek aan bewustzijnstrainingen voor medewerkers en ontoereikende incidentresponsplannen. De specifieke gaps worden geïdentificeerd tijdens de analyse en worden vervolgens gerapporteerd met aanbevelingen voor verbetering.