Hoe cloudoplossingen IT van inefficiënt werk verlossen

Jarenlang hebben onderbezette IT-teams, legacy-technologieën en onjuist verdeelde budgetten ervoor gezorgd dat IT te veel tijd heeft besteed aan het blussen van brandjes, in plaats van te kunnen focussen op het bieden van zakelijke oplossingen en het optimaliseren van de processen die inkomsten genereren. 

Er worden steeds meer bedrijfskritische applicaties ontwikkeld voor de cloud. Deze cloudoplossingen kunnen de last op het IT-personeel verlichten door een deel van de verantwoordelijkheden te verplaatsen naar de cloud. Zo kan de IT-afdeling zich meer bezighouden met het creëren van waarde voor de organisatie. In dit blog lees je hoe cloudoplossingen IT van inefficiënt werk kan verlossen en hoe IT op deze manier meer kan betekenen voor je organisatie.

Hoe cloudoplossingen zich hebben ontwikkeld

Veel organisaties maken al gebruik van de cloud, bijvoorbeeld in de vorm van Office-applicaties. Zo heeft men tijdens de pandemie gemerkt dat het voor velen vrij eenvoudig was om de stap naar de cloud te maken, door bijvoorbeeld applicaties als Teams of Zoom in te zetten voor virtuele meetings. 

Mede hierdoor zijn cloudoplossingen veelal omarmd, waardoor ze ook verder worden ontwikkeld. Cloudoplossingen worden hierdoor steeds geavanceerder en daardoor ook weer meer geaccepteerd. Er zijn dan ook steeds minder redenen om geen gebruik te maken van cloudoplossingen. Zelfs financiële instellingen en banken maken nu steeds meer gebruik van de cloud en zetten minder in op het ontwikkelen van traditionele platformen. Dat is bijzonder, omdat met name de informatie in die branche van gevoelige aard is. Dat zegt dus iets over de security van en het vertrouwen in de cloud van vandaag.

Accountantskantoor Bol Adviseurs is daar een voorbeeld van. Tien jaar geleden hebben zij de beslissing gemaakt om de overstap te maken naar de cloud met Eshgro. Sindsdien helpen we hen elke dag weer met het faciliteren van hybride werkplekken, het waarborgen van de continuïteit en met het inzetten van IT voor de toekomst.

Meer weten? In de referentiecase lees je over de vraagstukken van Bol Adviseurs en hoe de cloud daar invulling aan geeft.

Flexibiliteit van cloudoplossingen

Hard- en software zijn prijzig, zeker wanneer je je infrastructuur moet uitbreiden. Cloudoplossingen bieden een kostenefficiëntere oplossing. Op de traditionele wijze moesten er meer servers worden aangekocht en mogelijk meer personeel om dit te onderhouden, maar door de flexibiliteit van de cloud kun je gemakkelijk direct op- en afschalen. 

Een groot deel van de werkzaamheden van IT bestaat uit onderhoud. Cloudoplossingen nemen dit grotendeels uit handen. Ze worden namelijk automatisch geüpdatet en bijgewerkt, waardoor je zeker weet dat iedereen altijd in de laatste versie van een applicatie werkt. 

En niet alleen het cloudplatform zelf wordt voortdurend bijgewerkt, ook kun je eenvoudig software-updates uitrollen over een heel netwerk, zonder dat IT daarvoor van computer naar computer hoeft te gaan. Met een Virtual Desktop Infrastructure (VDI) voert de IT-afdeling een enkele software upgrade uit en update daarmee de hele organisatie. Dit centrale beheer van applicaties verkleint bovendien de kans op schaduw-IT.

Ook het onderhoud aan de fysieke servers wordt door de aanbieder van de cloudoplossing uit handen genomen. Door dit alles kan IT flexibeler omgaan met hun tijdsindeling en heeft daardoor meer tijd voor het stimuleren van innovatie, waarmee nieuw talent wordt aangetrokken.

Hoe cloudoplossingen IT van inefficiënt werk verlossen

Cloudoplossingen helpen om waarde te creëren

Cloudoplossingen nemen een deel van de verantwoordelijkheden van IT weg, zoals bijvoorbeeld het controleren en onderwijzen van werknemers. Hierdoor kan IT zich meer focussen op het creëren van waarde. Dat kan op de volgende manieren:

  • Door lagere kosten vanwege de initiële aanschafkosten voor hardware en fysieke faciliteiten te verminderen, evenals de kosten voor doorlopend onderhoud, licenties en handmatige bewerkingen door personeel;
  • Door de efficiënte te verhogen met ingebouwde mogelijkheden voor tooling, automatisering en levenscyclusbeheer;
  • Door sneller te kunnen innoveren en zo sneller nieuwe oplossingen, functies en mogelijkheden aan klanten te kunnen leveren;
  • Door met bestaande oplossingen te integreren;
  • Door klantrelaties te verbeteren door wendbaarder te worden en sneller te kunnen reageren op vragen van klanten;

Door je organisatie uit te breiden en te laten groeien door potentiële klanten in nieuwe regio’s en marktsegmenten te kunnen bereiken.

Eshgro biedt moderne cloudoplossingen aan

Dit geeft IT’ers de mogelijkheid om efficiënter te werken en jouw organisatie helpen met het optimaal benutten van de voordelen van cloudoplossingen. Met ons Smarter 365 platform krijg je bovendien inzicht in alle aspecten van je IT-infrastructuur en houd je goed overzicht op het gebruik van je applicaties en de bijbehorende kosten. Zo helpen wij jou met het meetbaar sneller, eenvoudiger en veiliger maken van je IT.

Meer weten? Lees hoe we groothandel Eosta helpen met het implementeren van het continu veranderende IT-landschap.

Ben je benieuwd geworden naar wat Eshgro voor jouw organisatie kan doen? Dan spreken we je graag! Je kunt ons bellen op 0485 – 476 193 of een mail sturen naar sales@eshgro.nl.