Hoe zet je legacy applicaties om in cloud oplossingen?

Doordat het gebruik van cloud oplossingen steeds meer toeneemt, komt het gebruik van applicaties die niet cloudready zijn meer in de knel. Veel organisaties werken nog met legacy applicaties die van groot belang zijn voor het functioneren van het bedrijf. Het overstappen naar een cloud-native versie van dezelfde app brengt vaak veel uitdagingen met zich mee, omdat deze versies niet goed aansluiten. Maar er is een andere oplossing waardoor je je verouderde applicaties tóch kan gebruiken in de cloud. Hoe je deze legacy applicaties omzet in cloudoplossingen lees je in dit artikel.

Azure Virtual Desktop (AVD)

De kracht van Azure Virtual Desktop (AVD), voorheen Windows Virtual Desktop, is dat je van ieder device een werkplek kunt maken. Jouw applicaties kun je op dezelfde manier gebruiken als op een laptop of bureaublad op de bedrijfslocatie, waardoor je dezelfde gebruikerservaring hebt. Op deze manier kunnen ook legacy-applicaties worden ontsloten.

Lees meer over Azure Virtual Desktop (AVD)

Voor- en nadelen van AVD

AVD is eenvoudig te implementeren, snel op en af te schalen, gemakkelijk te beheren, kostenbesparend én veilig. Een virtueel bureaublad is overal bereikbaar met een internet verbinding. Zo kun je inloggen met een pc, laptop, tablet en smartphone. Dit zorgt er ook voor dat de data niet staat opgeslagen op het device. Dus wanneer het device wordt gestolen of kwijt raakt, hoef je je daar geen zorgen over te maken. Deze toegankelijkheid over het internet is een van de grootste voordelen, maar misschien ook het grootste nadeel. Als je namelijk geen verbinding hebt tot het internet vanwege een storing, of je bent op een locatie met een slechte verbinding, dan kun je het bureaublad en de daarop staande applicaties ook niet bereiken. Hieronder de voor- en nadelen in een duidelijk overzicht per pijler:

Toegankelijkheid

Voordelen Nadelen
✓ Je hebt overal toegang tot je desktop omgeving. × Je hebt een internetverbinding nodig om de werkomgeving te gebruiken.
✓ Je kunt een tablet, smartphone, laptop of pc gebruiken om toegang te krijgen tot de werkruimte. × Als de wifi-verbinding zwak is, kan dat leiden tot vervelende prestatie vertragingen.
✓ Het is eenvoudiger om externe medewerkers in te stellen in de bedrijfsomgeving.
✓ Je kunt makkelijk op- en afschalen als de behoefte groeit of slinkt. Bijvoorbeeld om piekbelasting op te vangen.

Beveiliging

Voordelen Nadelen
✓ Microsoft investeert elk jaar meer dan 1 miljard dollar in onderzoek en ontwikkeling op het gebied van cyberbeveiliging. × Je bent aangewezen op een derde partij (Microsoft) voor het hosten van de computeromgevingen.
✓ Azure heeft meer compliance certificeringen dan welke andere cloudprovider dan ook. × Zonder een lokale back-up, heb je je data niet on-premise.
✓ Een cloudomgeving maakt het eenvoudig om ervoor te zorgen dat alle werkstations regelmatig worden bijgewerkt en je kunt eenvoudig een beveiligingsbeleid implementeren.
✓ Het Windows-besturingssysteem is altijd de huidige versie.

Gebruiksvriendelijkheid

Voordelen Nadelen
✓ Het is intuïtief in gebruik.
✓ Volledig te integreren met de Microsoft 365 Suite: OneDrive, Teams en Office 365.
✓ Iedereen heeft hetzelfde bureaublad.

Kosten

Voordelen Nadelen
✓ Lage opstartkosten. × Je betaalt maandelijks, in plaats van de werkomgeving te bezitten.
✓ Je kunt besparen op hardwarekosten.

Cloud oplossingen als alternatief voor legacy applicaties

Wat heb je nodig voor AVD?

Om Azure Virtual Desktop te kunnen gebruiken, heb je twee dingen nodig: een Azure-infrastructuur en toegangsrechten voor gebruikers. 

De toegangsrechten voor gebruikers zitten inbegrepen bij in aanmerking komende Windows- of Microsoft 365 licenties:

 • Microsoft 365 E3/E5 per gebruiker
 • Microsoft 365 A3/A5/Studenten
 • Microsoft 365 F3
 • Microsoft 365 Business Premium
 • Windows 10 Enterprise E3/E5
 • Windows 10 Education A3/A5
 • Windows 10 VDA per gebruiker

Externe gebruikers kunnen ook een prijs per gebruiker betalen voor toegang.

Naast gebruikerstoegang heb je ook een Azure-account nodig om de virtualisatie-omgeving te implementeren en beheren. Dit zijn de Azure-componenten die over het algemeen vereist zijn om een Azure Virtual Desktop-implementatie te hosten:

 • Virtuele machines
 • Opslag
  – Opslag van besturingssysteem (OS)
  Gegevensschijf (alleen persoonlijke desktop)
  Opslag gebruikersprofiel
 • Netwerken

Hoe helpt Eshgro?

Azure Virtual Desktop is volgens ons de perfecte manier om legacy bedrijfsapplicaties te gebruiken in de cloud. Het is een schaalbare, flexibele, kostenefficiënte en transparante manier om je organisatie digitaal wendbaarder te maken. Lees meer over hoe cloudoplossingen IT van inefficiënt werk verlossen.

We werken al jaren samen met Microsoft en zijn gecertificeerd Gold Partner. Daarnaast beschikken we over de Microsoft Advanced Specialization Azure Virtual Desktop. Dit geeft aan dat wij door Microsoft erkend worden als een geschikte partner met de juiste kennis, ervaring en expertise op het gebied van het inzetten, schalen en beveiligen van de Azure Virtual Desktop infrastructuur. Eshgro is nu één van de vier partijen in Nederland die deze status heeft behaald. 

Ben je benieuwd geworden naar de mogelijkheden van Azure Virtual Desktop of wat Eshgro voor jouw organisatie kan doen? Dan spreken we je graag! Je kunt ons bellen op 0485 – 476 193 of een mail sturen naar sales@eshgro.nl.