07 september 2021
Blog

Hoe kies je de juiste cloudoplossing?

Hoewel veel organisaties al gebruik maken van cloudoplossingen, zit er nog steeds veel groei in het gebruik. Volgens onderzoeksbureau Gartner zal er volgend jaar wereldwijd meer dan 480 miljard dollar uit worden gegeven aan clouddiensten, dat is een groei van minstens 21% ten opzichte van dit jaar. De redenen waarom de cloud nog steeds aan populariteit wint, zijn niet zo verbazend. Je kunt vanaf elke locatie bij je data en applicaties, betaalt alleen voor wat je nodig hebt en kunt gebruik maken van de laatste technologieën en beveiligingsoplossingen. 

De toekomst van cloudoplossingen ziet er dan ook rooskleurig uit, maar hoe kies je de juiste cloudoplossing voor jouw organisatie? Je leest het in dit blog.

Hybride werken wordt de norm

Doordat veel werknemers vanwege de coronapandemie gedwongen werden om vanuit huis te werken en bijna de helft van hen hebben aangegeven ook na versoepelingen van de maatregelen (gedeeltelijk) thuis te willen blijven werken, zal hybride werken meer de norm worden dan de uitzondering. Dat betekent dat werkgevers meer rekening moeten gaan houden met het locatie onafhankelijk maken van de werkplek. 

Dat heeft meer om handen dan werknemers simpelweg thuis te laten werken, want er moet ook nagedacht worden over hoe je dit wilt faciliteren. Het moet voldoen aan de behoeften van de werknemers, het moet ze op een productieve manier kunnen laten samenwerken, de beveiliging moet op orde zijn en dat allemaal binnen het budget. Cloudoplossingen bieden in dit geval dé uitkomst, maar door het grote aanbod is het soms lastig om de juiste te kiezen. Wij helpen je graag op weg.

Drie cloudmodellen voor hybride werken

Er zijn 3 primaire cloud modellen om het hybride werken te ondersteunen: Infrastructure as a Service (IaaS), Software as a Service (SaaS) en Platform as a Service (PaaS)

  1. Met IaaS bevinden je servers zich niet langer op jouw kantoor of locatie. In plaats daarvan neem je via het internet resources af van cloud-based servers, die zich fysiek ergens ander bevinden. 
  2. SaaS is een model waarbij je maandelijks betaald voor een in de cloud gehoste applicatie of software, zoals Microsoft 365 en Salesforce.
  3. Met PaaS krijg je een cloudgebaseerde implementatie- en ontwikkelomgeving, zoals Microsoft Azure of AWS, waar je applicaties op kunnen draaien.

cloudoplossing

Wat heb je nodig van de cloud?

Om het volledige potentieel van de cloud te benutten, moet je goed plannen. De eerste stap is bepalen wat je nodig hebt van de cloud. Wat wil je bereiken en voor welke uitdagingen heb je een oplossing nodig? Hier zijn alvast een aantal vragen om je op weg te helpen:

  • Heeft sales meer flexibiliteit nodig?
  • Is het lastig om compliance-eisen bij te houden?
  • Wil je downtime verminderen en de bedrijfscontinuïteit verbeteren?
  • Heb je meer opslagcapaciteit nodig?
  • Zijn je huidige systemen en technologieën aan het einde van hun levensduur?

Cloudoplossingen zijn het antwoord voor deze en vele andere uitdagingen, maar om de juiste oplossing te vinden moet je eerst het probleem identificeren.

Evalueer je huidige IT-omgeving

Het kiezen van de juiste cloudoplossing begint met het evalueren van je huidige IT-omgeving en deze vragen gaan je helpen bij de evaluatie: Wat is de aard van de werkzaamheden binnen jouw organisatie? Wat zijn de primaire applicaties die gebruikt worden en op welke manier worden die gebruikt? Hoeveel bandbreedte gebruiken ze? En wat zijn je openingstijden? Want als je niet 24/7 actief bent, kan het zinvol zijn om resources automatisch af te kunnen laten bouwen in de daluren. Zo betaal je niet meer dan nodig.

Kijk tijdens je evaluatie ook naar de toekomst. De opkomst van 5G-technologie zal een directe impact hebben op cloudservices. Met een snellere en betrouwbaardere internetverbinding kun je voor een betere gebruikerservaring zorgen, maar deze resources moeten dan ook beschikbaar zijn.

Sla je bestanden nog lokaal op? Zo niet, waar worden ze nu opgeslagen? Naast het verplaatsen van servers naar de cloud, kun je ook hele bureaubladen naar de cloud verplaatsen. Met het gebruik van virtuele desktops zorg je ervoor dat alle data in de cloudomgeving blijft staan en er niks meer lokaal hoeft te worden opgeslagen. Dit heeft als grootste voordeel dat als een device zoekraakt of wordt gestolen, je gegevens niet zomaar openbaar gemaakt kunnen worden.

Vergeet ook specifieke diensten niet. Welke videobel-diensten worden het meest gebruikt binnen de organisatie? Videobellen kost veel bandbreedte, dus het kan in sommige gevallen zinvol zijn om deze toepassingen lokaal te blijven uitvoeren. En hoe zit het met printen? Hebben je medewerkers de mogelijkheid nodig om op afstand te kunnen printen? Dit lijkt vrij standaard, maar kan met hybride werken vrij ingewikkeld worden.

Ten slotte moeten beveiligingstools en -diensten worden geïnventariseerd en geëvalueerd. Beveiligingscontroles geïntegreerd in de firm- en hardware van het cloudplatform zorgen ervoor dat de omgeving standaard veilig is. Daarbij zorgt het implementeren van twee-factor-authenticatie ervoor dat de beveiliging verder verbeterd wordt door het voor onbevoegde gebruikers extreem moeilijk te maken om toegang te krijgen tot uw netwerk.

Hoe helpt Eshgro?

Omdat alle cloud service opties alsnog overweldigend kunnen zijn, kan het een goed idee zijn om een samenwerking te starten met een cloud service provider. Het kiezen van de juiste cloudoplossing begint met een partnership met de juiste provider.

Eshgro heeft jaren ervaring met verschillende soorten branches en organisaties. Wij kijken graag met je mee naar je huidige IT-infrastructuur, applicaties en werkomgeving om samen te evalueren welke cloudoplossing het beste bij je past. Benieuwd naar de mogelijkheden? We spreken je graag! Bel ons op 0485 – 476 193 of stuur een mail naar sales@eshgro.nl.