08 april 2019
Nieuws

“Groeien met Smart Industry dankzij de Cloud”

In editie 1 – Nijmegen-Rivierenland van Het Ondernemersbelang vertelt Anton Loeffen over de rol van de cloud bij het creëren van een Smart Industry. Dit artikel werd onlangs ook doorgeplaatst in de themanieuwsbrief “Smart Industry”.

Een schaalbaar, stabiel en veilig IT-platform is onmisbaar bij het creëren van een Smart Industry. Data speelt daarin een centrale rol en moet altijd en overal verzameld kunnen worden. Steeds meer bedrijven stappen daarom over naar een cloudoplossing.

Smart Industry is een term die je steeds vaker hoort in de industriële productiesector. Het is een nieuwe manier van denken waarbij op een innovatieve manier gekeken wordt naar processen in de productie en logistiek. Technologische ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en gegevensverwerking worden ingezet om processen slimmer, efficiënter en doeltreffender te laten verlopen. Zo krijg je beter inzicht in productieprocessen, wordt de efficiency verhoogd en ontstaan nieuwe manieren om waarde te creëren in de productieketen.

Internet of Things

“Innovaties volgen elkaar in hoog tempo op”, vertelt Anton Loeffen, oprichter en directeur van cloud service provider Eshgro. “Binnen de maakindustrie zie je veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van Internet of Things (IoT). Alle onderdelen van een fabriek zijn daarbij aangesloten op een netwerk. Machines vertellen hieraan hoeveel ze maken, wat hun status is en welke onderdelen er gaan slijten. Ook de producten zelf praten met het systeem. Via sensoren geven ze door waar ze zijn en of ze in goede staat verkeren. Bovendien kan van buitenaf aan de fabriek verteld worden hoeveel er geproduceerd moet worden. De machines passen zich dan automatisch aan.”

Omdat iedere stap in het productieproces digitaal is verbonden, wordt real-time data gegenereerd. Monitoring van deze data zorgt ervoor dat afwijkingen en storingen in het proces direct gesignaleerd kunnen worden. Maar belangrijker nog: het geeft bedrijven de mogelijkheid om trends in kaart te brengen, knelpunten te identificeren en onderbouwde beslissingen te nemen over de verbetering van productieprocessen. “Door slim om te gaan met de data die je uitleest, kun je doorlooptijden verkorten, wachttijden en voorraadbuffers tot een absoluut minimum beperken en foutmarges verkleinen”, licht Anton toe.

Business Driven IT

Voor de adoptie van Smart Industry in je bedrijf is meer nodig dan de aanschaf van een nieuw systeem. Het is een doorlopend proces van verandering en innovatie. Een solide IT-voorziening staat daarbij voorop. “Gesprekken over IT worden nog te vaak gevoerd over technische criteria”, vertelt Anton. “Het gaat dan over netwerkprotocollen, server resources en andere technische zaken. Terwijl juist de focus op de gebruiker en ondernemingsdoelstellingen zo belangrijk is. In een succesvolle Smart Industry moet techniek gezien worden als een middel om innovatie te faciliteren. Door een oplossing samen te stellen op basis van functionele voordelen in plaats van technische kenmerken. Business driven IT heet dat.”

Hybride cloudoplossing

Anton is van mening dat een schaalbaar, stabiel en online IT-platform essentieel is om alle data van verschillende bronnen samen te brengen. “Data moet altijd en overal verzameld kunnen worden. Vervolgens moet deze informatie eenvoudig beschikbaar zijn voor medewerkers en andere verwerkers. Een traditionele IT-oplossing is dan vaak ongeschikt”, licht hij toe. “Steeds meer bedrijven stappen daarom over op een cloudoplossing. Daarbij wordt vaak gekozen voor een hybride cloudoplossing, een combinatie van twee of meer public en private clouddiensten. Data en applicaties zijn hierin onderling met elkaar verbonden. Een hybrid cloud geeft je in feite toegang tot verschillende cloudomgevingen, maar dankzij de technische integratie merk je daar als gebruiker niets van. Je werkt gewoon in ‘de cloud’.”

Public cloud vs. private cloud

Public clouddiensten gebruiken een gedeeld netwerk. “De aanbieder is de eigenaar van de hardware en de software. Deze zorgt voor onderhoud en updates en bepaalt waar je data staat. Daar staan aantrekkelijke voordelen tegenover, zoals de bijna oneindige schaalbaarheid en het feit dat je doorgaans alleen betaalt wat je afneemt. Hierdoor zijn je maandelijkse kosten voorspelbaar en glashelder”, legt Anton uit. “Een private cloud is precies het tegenovergestelde. Deze omgeving creëer je als bedrijf zelf of laat je creëren door een service provider. Een private cloud is exclusief voor eigen gebruik. Je deelt dus geen hardware en software met anderen. Hoewel het een behoorlijke investering kan zijn om zelf een cloudomgeving te creëren, onderhouden en updaten, staan daar ook belangrijke voordelen tegenover. Zoals de grote mate van flexibiliteit (maatwerk) en de volledige controle over waar je data staat.”

Aantrekkelijke middenweg

Een hybrid cloud combineert dus beide oplossingen. Daarmee is het een aantrekkelijke middenweg tussen de financiële en functionele voordelen van public cloudapplicaties en de compliance en security voordelen van private cloudapplicaties. “Je kunt een hybrid cloud zo veilig maken als je zelf wilt. Deze wordt namelijk altijd op maat samengesteld, afgestemd op de behoeften van de organisatie. Je bepaalt niet alleen welke applicaties je afneemt, maar ook welke veiligheidseisen je daarbij verlangt”, licht Anton toe. “Een hybrid cloud is daarmee een ideale mix van flexibiliteit, schaalbaarheid en veiligheid.”

IT outsourcen

Steeds meer bedrijven in de maakindustrie kiezen ervoor om hun IT te outsourcen. Anton voorspelt dat dit de komende jaren alleen maar zal toenemen. “Technologische ontwikkelingen gaan ontzettend snel. Het wordt steeds moeilijker om dat tempo bij te benen en in te spelen op veranderingen in de markt. Bovendien ligt de nadruk niet langer meer op het verbinden van alle systemen. Juist het samenbrengen van de data uit deze systemen is van belang voor de groei van je bedrijf. Bij Smart Industry staat alles in het teken van efficiency en kostenoptimalisatie. Daar hoort een centraal gestuurde omgeving bij, waarvan de kosten voorspelbaar zijn en iedere nieuwe applicatie eenvoudig in het systeem toegevoegd kan worden.”

Wil je meer weten over Smart Industry en de Cloud? Lees dan ons whitepaper ‘Groeien met Smart Industry’.

Download whitepaper